Wednesday, December 12, 2012

Tutorial masak kari ikan merah yang meleTOPPP!!

Wallahhhh.....Post gambar kari ikan masak merah kat fb sebelum ni nampaknya telah menyebabkan beberapa orang terliur menengoknya. Huhuhu..ya ampunnnn..tak tersengaja nak buat orang terliur pun. Resepinya sempoi ajer sama seperti yang ibu pernah buat sebelum ni. Lately ibu suka masak ikan sebab hubby dah kurang nak makan ayam, daging jauh sekali. Dia cakap badan lesu kalau makan daging terutamanya di waktu makan malam.

Okeylah..ibu berkongsi tutorial memasak kari ikan merah. Actually ada beberapa jenis ikan yang sedap dimasak kari selain ikan merah ni, antara yang pernah ibu buat ialah ikan bawal hitam dan ikan mayong.


Watak utama of course ikan merah sekoq. Dah kita nak masak kari ikan merah kan. Saiznya ikut suka la..tapi kalau saiz gini ikan perlu dipotong 2, kalau tak potong kang susah nak masuk periuk/kuali (ibu masak guna kuali). Lagipun kalau tak potong nampak buruk benorrrr! 

Bahan tumis: 1 labu bawang besar merah, 3 ulas bawang putih dan halia (mayang atau tumbuk, kalau nak senang takmo pedih mata aka malas korang mayang/hiris ajer). Pastu rempah kasar 4 beradik tuh (1 btg kayu manis, 1 bunga lawang, 3 buah pala, 3 bunga cengkih) dan 3 tangkai daun kari amik daunnya..tangkai tu buang la:P Tumis sampai layu dan naik bau.

Sementara menunggu bahan tumis naik bau, bolehlah godek2 bancuhkan serbuk kari. Ibu suka guna serbuk kari Baba's untuk ikan. Kalau takde yg ikan boleh belasah yang daging jugak. yang ni ibu campur 4 susu besar serbuk kari ikan dan 1 sudu besar serbuk kari daging dengan air suam.

Tumis sampai naik bau dan kari betul2 masak. Api jangan kuat sangat dan kari kena dikacau sellau supaya tak hangit. Nak tahu kari dah masak ke belum, dia akan jd pekat dan timbul minyak. Macam ni dah dekat nak masak la..paham dokkk???

Lepas bahan tumis masak, masukkan air. Ibu masukkan 3 mangkuk kecil, tak mau pekat sangat atau cair sangat sebab kalau ada balance boleh cicah dengan roti..So kalau cair tak best la kan. Letak air asam jawa sket, garam sekup rasa serta manisan @ gula merah sebesar ibu jari. Biarkan mendidih pastu baru masukkan ikan. Tutup kuali/periuk.

Bila ikan dah masak, masukkan bendi dan tomato belah 4. Biar sat then terus tutup api. Ibu suka bendi yang tak terlampau masak..suka yang rangup2 gitu..

Dah apa lagiii???amik pinggan la makan nasik!



No comments: