First time ibu try asparagus sangat sedap! Teksturnya yang cruncy macam kacang panjang dan rasanya yg sedikit manis. Kaedah penyediaanya sangat simple dan sekejap je demi menjaga khasiat yang terkandung di dalamnya. Untuk pengetahuan anda antara khasiat asparagus ialah antioksidan, baik utk mengawal gula dalam darah, dan banyak lagi..kalau tak silap ada 30 khasiat asparagus. Tekan je, google..hihi
Okey..ibu nak kongsi resepi asparagus goreng yg ibu dah buat smlm..
Bahan2:
20 batang asparagus yg dipotong 4.
10 ekor udang dibuang kepala dan kulit
1 batang carrot dipotong memanjang
1 cili merah dimayang
1 cili hijau dimayang
3 ulas bawang putih diketuk
2 sudu sos tiram
1 sudu minyak masak
Sedikit serbuk perencah knorr
Cara buat;
Tumis bawang putih sampai naik bau. Kemudian masumman udang. Kacau sehingga masak. Then tambah sos tiram, asparagus, carrot dan cili. Last skali masukkan perencah knorr. Siap untuk dihidang.
Pastikan anda masak sekejap sahaja untuk mengekalkan kerangupan asparagus.
Selamat mencuba!
No comments:
Post a Comment