Friday, March 21, 2014

Resepi itik panggang

Sesekali ubah selera makan itik pulak. Bagi yang tak pernah cuba makan itik boleh cuba makan. Sedapp! Seingat ibu kali terakhir makan itik masa kecik2 dulu..hampir lupa bagaimana rasanya. Sedihkan.

Actually ibu beli itik ni kat jusco seremban. Ibu pernah jugak beli kat giant. Jangan risau dengan status halal sebab sememangnya ada tanda halal Jakim. Harga pun tak la mahal sangat..kalau kat jusco harganya rm10.90/kg..tp kalau kat giant harganya sekitar rm9.90/skg. So dalam sekor adalah 2kg..lebih kurang rm20-22 seekor.

Selalunya ibu masak kari. Budak2 ni hantu kari semuanya. Kali ini ibu teringin nak makan itik panggang. Resepi pun main agak2 jer..huhu..guna resepi macam ibu buat untuk ayam panggang nasi ayam. 

Bahan2nya.  

1/2 ekor itik (potong 2)
5 ulas bawang putih
1 labu bawang Holand (kuning)
Halia muda sebesar 3inci
1 kiub ayam maggi
2 sdb sos tiram
1 sdb kicap masin
Serbuk rosemary

Semua bahan2 di atas di blend halus kecuali serbuk rosemary. Then perap itik dengan bahan blend dan tabur serbuk rosemary di atas itik, perap selama 3 jam atau lebih. Bakar pada suhu 200c selama sejam atau daging masak keperangan.guna api atas dan bawah. Sesudah masak, hiris nipis2..









No comments: