Sunday, November 29, 2009

hentikan ajer...

Had kemasukan 'Pak Hitam' guna VOA

KUALA LUMPUR – Kerajaan telah mengambil langkah menapis dan mengehadkan kebanjiran ‘Pak Hitam’ dengan keputusan menarik balik pemberian visa ketibaan (VOA) kepada rakyat 20 negara Afrika termasuk Nigeria.

Langkah tersebut yang diputuskan baru-baru ini dibuat ekoran kebimbangan terhadap masalah sosial yang membabitkan golongan warga asing itu.

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata, pihaknya juga akan menggariskan peraturan yang lebih ketat terhadap pengeluaran VOA terutama kepada para pelajar warga Afrika yang lain.

Kenyataan Hishammuddin itu sekali gus menyokong usul Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin sebelum ini yang mahu pendekatan itu dilaksanakan demi memastikan hanya pelajar dari benua itu yang layak sahaja boleh menuntut di negara ini.


*****************************************************************************************

pengalaman saya dalam berhadapan dengan 'pak itam' ni memang memeningkan kepala. Antaranya suka menipu, suka kelentong, suka ponteng kelas, pemalas, tak berdisiplin, berlagak dan bukannya terror english pun! pernah saya test mereka ni semasa discussion tutorial, setiap pelajar perlu membaca dan memberi jawapan...sorang 'pak itam' ni sampai kesudah tak mau baca sebab malu dengan english nya.


heran bin ajaib..apa kelayakan mereka tak tahu lah..ada jugak yang datang hanya berumur <18>


so, saya amat2 bersetuju jika isu pengambilan pelajar asing ni dipantau dengan ketat..hentikan terus lagi bagus. banyak masalah sosial yang timbul.


itu belum lagi kes mabuk, bergaduh, buat bising, bawak keta laju dan merbahaya, rungutan penduduk, kencing merata2, menipu masa exam..banyak la lagi..

lebih parah, pelajar2 melayu yang bertudung ni cukup bangga jika dapat pakwe2 di kalangan 'pak itam'...murahnyer harga diri.


No comments: