Monday, February 27, 2012

Laksam Kelantan ~ the weekend project!

Kukus guna tapak loyang kek


Hasil yang diperolehi

Cadangan untuk hiasan:)


Selamat menjamu selera!


Yeahhhhh...akhirnya projek membuat laksam terlaksana jua akhirnya. Walaupun sekotak paper exam pelajar berjumlah 100 lebih skrip yang masih belum habis dimarking, namun semangat nak memasak tu membuak2 datang, so adalah lebih elok kiranya melepaskan gian nak masak dulu..hehehe..statement tak sedar diri sungguh. Thanks to Sis Yah yang tak jemu menjadi tok guru jarak jauhku.

Ingin ku khabarkan bahawa, inilah kali pertama aku membuat laksam. Laksam dalam erti kata yang sebenar! Sebelum ni memang dah pernah buat kuah putih tu, tapi dimakan dengan laksa. Itu tak kira kan? So, kali ini aku try buat sendiri walaupun dalam hati was2 jugak samada menjadi ke tidak. Tambahan pulak kelengkapan takde. Kelengkapan yang tak ada tu adalah tudung periuk untuk mengukus laksam. semua periuk kat rumah jenis kaca atau yang jenis ada tangkai, so memang out la kalau nak buat tempat isi acuan tu.

So, apa yang ibu buat adalah dengan menggunakan loyang untuk buat kek, tak kisahlah jd macam mana, asalkan boleh gulung dan acuannya menjadi. Oleh kerana hanya ada satu sahaja yang boleh muat pengukus, ibu guna loyang kek yang ada design tu. Hasilnya laksam ibu ada corak2 berlekuk2.

Akhirnya ibu berjaya menghasilkan 9 batang laksam hasil daripada 3 cawan tepung beras. Puas makan no!

Berikut ialah resepi dan cara macammana nak buat laksam untuk dikongsi bersama.

Selamat mencuba!

LAKSAM:

1 cawan tepung beras (so, kalau 3 cawan tepung, 6 cawan air suam)
2 cawan air suam
Sedikit tepung gandum dan tepung jagung (anggaran 1 sudu)

Cara buat:
Bancuh dalam bekas dan kacau sehingga semuanya larut. Untuk setiap kali kukus, cedokkan lebih kurang 6 senduk yang bersaiz kecil (asalkan melitupi semua permukaan). Jangan terlalu tebal atau terlalu nipis.
KUAH:

10 ekor ikan selayang/sardin - rebus dengan garam dan asam keping
Sebiji kelapa (ambil santan dalam 4 gelas kot- main agak2 jer)
1 labu bawang merah besar
1 inci halia
Serbuk lada hitam
1@2 keping asam keping

Cara buat:

Rebus ikan, asingkan tulang
Blend dengan bawang dan halia
Masukkan dalam periuk semua bahan yang diblend tadi, masukkan santan, asam keping, garam dan secubit gula serta asam keping serta lada hitam.
Guna api perlahan dan sentiasa kacau untuk elakkan kuah berketul.

ULAM:

Tauge - buang ekor
Daun kesum - hiris
Bunga kantan - hiris
Kacang panjang - hiris
Kubis/salad -hiris
Timun - hiris

Sambal:

Blend cili kering yang diletakkan sedikit air dan garam


No comments: