Sunday, February 19, 2012

Ayam bersos dan gulai terung

Hari ini ibu ke pasar mencari lauk untuk juadah tengahari. Dalam kepala dah set nak masak kari terung dan goreng ayam. Tapi bila memikirkan si kecik yang tak tahan pedas kari, so ibu modified ayam goreng kepada ayam bersos supaya berkuah sikit. Hubby takde lagi hari ini sebab sibuk menyiapkan analisis research di lab fakulti.

Sejarah bermulanya ibu masak ayam bersos ini apabila  suatu hari tak de idea nak masak apa. Nak buat ayam masak merah, take time pulak nak menumis bagai. Lagipun tak mau la asyik makan pedas je budak2 ni. So, terciptalah resepi ayam bersos yang tak berapa pedas ni. Selamat mencuba!

Tumbuk bawang putih dan halia


Potong tomato

Carrot

Bawang besar (lebih sedap kalau bawang kuning)

Tumis bawang putih dan halia sehingga garing

Masukkan ayam yang sudah diperap lebih kurang setengah jam. Perap dengan sos tiram, sos cili, sos tomato,secubit garam @ perencah ayam @ hilal serta serbuk lada putih. Kacau dan biarkan seketika sehingga ayam masak. 

Masukkan carrot, tomato dan bawang besar.

Sedia untuk dihidangkan

Gulai kari terung.

Ibu memang peminat gulai kari terung atau sesetengah orang panggil paceri terung. Setiap kali balik kampung, ibu selalu request mak buatkan gulai terung.

Cara buat gulai terung sama jugak macam nak buat kari ayam, cuma ibu takde tambah rempah kasar, sekadar serbuk kari je.

Bahan-bahan:
1 ulas bawang besar -dimayang
2 ulas bawang putih -hiris
1 inci halia - hiris
Santan (sebiji kelapa)
4 sudu serbuk kari baba's
1 keping asam keping
Gula merah
Garam secukup rasa

Cara buat:
Tumis bawang dan halia
Masukkan serbuk kari yang dipekatkan dengan sedikit santan
Kacau sehingga garing
Masukkan terung
masukkan santan, gula merah, garam dan asam keping
Masak dengan api perlahan dan sentiasa kacau

1 comment:

laskar pelangi said...

bestnya:)
boleh try ni ^^