Monday, November 29, 2010

Bukan main masak2!

Kasihan melihat hubby yang tak menang tangan dengan kerja-kerja yang semakin menimbun. Belum pun siap jawab CE, dia bizi pulak dengan preparation untuk conferens di Brunei dari 13-16 Disember depan. Walaupun dia dah kerja seharian di lab, bila balik ke rumah pun dia akan sambung lagi. Pendek kata walau hujung minggu dia terpaksa ke fakulti dan tinggallah kami berempat di rumah. Kadang2 bertanya juga budak2 tu ke mana ayah mereka.

Salah satu kerja yang mengambil masa yang agak lama untuk dibuat adalah menimbang baja. Dulu, masa hubby cakap 'timbang baja', ibu imagine yang dia guna cangkul atau penyodok untuk kaut baja then timbang. Rupanya 'timbang baja' yang dimaksudkan adalah menggunakan alat penimbang cinonet jer. Camner lah ibu takleh terpikir..huhu.

Oleh kerana dia tak menang tangan nak buat semua kerja, dia serahkan tugas menimbang baja ni pada ibu. Round pertama...ya rabbi..lambat nyer timbang satu-satu dengan memastikan sukat dengan timbangan yang betul. Kalau banyak2 takpe..ini ada yang kurang dari 1 gram, ada yang lebih 2 gram...ada perpuluhan lagi...adehhh...ngantuk gilosss.. itu belum lagi sakit pinggang, sakit bahu dan sakit tengkuk, sebab dok menunduk jer. Kipas tak boleh pasang sebab alat penimbang sangat sensitif dengan pergerakan.

Urea, MOP & TSP


Perlu pastikan dalam sukatan yang betul


Alat penimbang
Sebagai permulaan ibu berjaya menyiapkan 2 bungkus yang setiap satunya berisi 44 paket. Rupa2 ibu silap packing dengan memasukkan ketiga2 baja ke dalam paket yang sama. Baja urea tak boleh dimasukkan sama dengan MOP dan TSP kerana ia akan memberi effect kepada bahan lain. Grrrrr...arahan tak jelas. Terpaksa packing semula!

No comments: