Wednesday, November 24, 2010

Yang rapuh kan terlerai juaaa...

Semalam petang ibu ber'sms' dengan my sis bertanyakan bila nak datang ke rumah kami lagi. Dia replied, cik abangnya bizi walaupun dihujung minggu. Kerja pulak 12 jam sehari. Sekejap2 jer ada kat rumah sampaikan anak selalu mencari.

Ibu replied balik..."bizi dengan kerja ke atau bizi benda lain?" (kes ada record kurang baik sebelum ni lah). My sis cakap tak tahu lah tu and bla..bla..bla..(panjang sms nya). Bila dia mintak pandangan ibu, I said; "Don't hold to tight, at the same time don't let him fly too high". Kadang-kadang kita kena simpan sedikit kepercayaan untuk diri kita supaya kita tidak terus jatuh terduduk apabila mengetahui perkara yang tidak disangka menimpa kita. Bertahun ditipu hidup-hidup, bukannya boleh dipadam sehari dua. Forgive but tidak semestinya forget.."

Tup2 dia bukak cerita yang jiran lama dia yang dah punya 5 anak bercerai. Kali ini si isteri yang buat hal, ada affair dengan ex boyfriend. Lepas habis eddah awal bulan November baru2 ni terus menikah di Siam. Makkkk... den terkejut la jugak! Bekas husband and wife tu sempat ibu kenal sebab dulu ibu pernah menumpang rumah my sis masa habis belajar kat UPM.

Dalam masa yang sama ibu musykil jugaklah...macammana seorang ibu sanggup meninggalkan anaknya yang masih kecil untuk bersama dengan seorang lelaki tu (dengarnya penagih). Tapi bak kata orang tua-tua..cinta itu buta kann. Sekarang ni kesemua anak2 tinggal dengan bekas suaminya.

Ibu: Alang-alang nak kawen lagi, kalau dapat jutawan tu kira berbaloi la jugak boleh menumpang harta. Kalau kawin dengan penagih dadah, harta awak yang dia tumpang..silap haribulan dia naik kaki dan tangan. Nauzubillah.

No comments: