Monday, November 15, 2010

Mari berkebun...

Genap seminggu kami di Bayu. Ketongkangan pecah masih ada 20% kot. Sehari 2,3 buah kotak diexplorekan.

Semalam pagi sepatutnya kami membawa Luthfil ke Majlis Akhir Tahun PASTI yang diadakan di Rasah. Tapi memandangkan kebizian hubby yang terlampau2 dengan research dia, maka kami anak beranak hanya berhibernasi di rumah sahaja. Hubby seharian sampai kol 4 pagi semalam dok buat kerja jer. Luthfil pun takde menyebut, so kami diamkan ajerlah. Tapi beberapa hari sebelum tu dia dok sibuk tanya 'esok hari apa'. Kadang2 dalam satu hari 5,6 kali dok tanya 'esok hari apa'...adeiiii, kalau rajin ibu jawab ler. Tapi selagi tak jawab, selagi tu dia tanya.*sigh*. Kadang ada soalan menyusul, 'kenapa esok hari Sabtu ibu???Ha..ko nak jawab apa?

Cuti semalam dimanfaatkan sepenuhnya dengan 'mengemas' rumah. Mengambil kesempatan dari kelenaan Wafa Aleesya yang tidur sampai jam 10.30am. Pepagi lagi ibu bangun. Senyi sepi aman damai dok taman nih. Rasanya orang2 yang tinggal kat taman ni jenis yang sopan2 gitew. Risau gak kot kami ni kadang2 mengganggu ketenteraman dengan suara budak2 berdua tu yang kadang tak hengat menjerit, gelak ketawa. Sabtu malam tu dah le bising bangat dok gril dinding nak pasang Astro. Kol 11pm masih tak setel, sampai sudah tak setel dan tak dapat siaran. Nampak gayanya kena panggil pakar berbayar nih. Adehhh...duit lagi yuk!

Okey..berbalik kepada aktiviti yang ibu buat semalam. Mula2 ke dapur dulu. Mengclearkan sinki, meja dan segala mak nenek yang tersengih2 kat atas sinki malamnya tak berkemas. Malam tu jemput Sue laki bini dan anak dia serta Aisyah (anak pengasuh) datang makan spagethi kat rumah sebab mintak tolong husband Sue pasangkan Astro.

Lepas dah clear dapur sambil panaskan kuah spagethi, ibu ke belakang pulak mendobi. Tak tahulah berapa round, tak terkira banyak kalinya. Agaknya kalau washing machine tu boleh bercakap, sure dia dah berdehem2 kata dah ponat dan poning. Puas hati den dapat jemur baju di bawah matahari terik. Selalunya dulu jemur baju 2,3 hari baru kering. La ni, 2,3 jam dah kering macam sotong kering. Alang2 dah panas terik, toto, selimut, cadar, sarung bantal sumer ibu basuh.

Siap jer laundry, jenguk kat belakang rumah lak. Kat area dapur ada tanah sekangkang kera yang subur dengan rumput2 dan daun kering. Hubby dah tebas pokok2 besar, tinggal pokok pandan 2 rumpun jer. Memang dari dulu lagi dok berangan nak menanam macam2 nih. Ha..sekarang dah di depan mata, apa lagi..kerjakanlah tanah tu. Maka, ibu pun terbongkok2 lah mencabut rumput. Mulanya rasa geli gak la tangan (takut pun ada..kot terpegang katak!) sebab dah lama tak buat kerja2 kebun nih. Kecik2 dulu i selalu masuk kebun ok! Dah tua2 ni pegang pen ajer. Huhu..

Sampai separuh jalan, hero2 ibu turun dah siap mandi. Yang tak tahannya dialog si Luthfil.."Ibu, meh saya tolong ibu, sian kat ibu kann..?? "Ha, ye lah..meh tolong ibu cabut rumput nih!" Korang ingat diorang cabut rumput pakai tangan ke? Ha..kirim salam la..pakai alat berkebun yang macam sudu, garpu tu. Pantang kena tanah sket, mula lah, "kotor lah, nak basuh tangan lah'. Ibu kasi chance main tanah takmo pulak main. Bila tengok ulat gonggok, cacing, spider pun dah melompat2. Ni kes tak penah expose pada alam la nih. Anak2 zaman sekarang.

Idea ibu tanah sepelaung lengan Wafa tu cadangnya nak tanam cili, kacang botol, halia, kunyit, serai dan lengkuas (mak aii...panjang nya senarai!). Hubby buat research tentang baja cacing, then boleh lah ibu test kat tanaman ibu nanti. ngengenge...


2 comments:

Wan Zulqhairi said...

Dah tak de ke tanaman tepi tingkap?? tanam la daun kesum gak..huhu

WanShila said...

tanaman tepi tingkap dah takde...dah turun ke tanah. Bukan hanya kesum, rasanya kantan pun nak tanam!