Monday, November 22, 2010

gardening...

Pokok selasih yang sedang berbunga


Ibu tak tahu nama pokok ni apa, tapi bunganya digunakan untuk buat nasi kerabu (bunga biru purple)

Pegaga

Entry ni takde kena mengena dengan Seoul Garden yer..Its just cerita hobi baru ibu iaitu gardening. Tempohari ibu cerita dah clearkan tanah di belakang rumah, dah ditabur dengan benih cili. Semalam petang kami bergotong royong mengerjakan tanah di halaman pulak.

Actually hubby dah keluarkan beberapa pokok tanaman dari pasu ke tanah, sekejap jer pokok2 tu membesar terutamanya pokok selasih. Pokok selasih diberi oleh Kak Ida selepas kami pindah ke Bayu. Ibu pun first time tengok pokok nih. Selalu dok dengar pantun empat kerat jer.

Nasi lemak buah bidara
Daun selasih hamba lurutkan
Hilang emak hilang saudara
Kerna kasih hamba turutkan

Menurut seorang professor di Fakulti Perhutanan, UPM merangkap boss hubby, pokok selasih boleh digunakan untuk menghalau serangga. Baunya memang agak pelik sedikit. Kalau orang Johor, diorang masukkan daun selasih ni sebagai ulaman di dalam masakan laksa Johor. Errrkk..tapi ibu dah pernah try untuk makan, tapi cannot go lah sebab baunya yang agak kuat. Patutlah serangga pun tak suka bau daun selasih. I will try to put in the bottle and spray di tempat2 yang banyak semut kat dalam rumah tu. Maybe ianya juga berkesan untuk menghalau nyamuk dan lipas.


No comments: