Saturday, March 27, 2010

kesihatan

Actually, banyak benda nak citer..tapi mcm biasa laa..kalau jauh dari komputer tu, idea datang mencurah2..tp kalau dah mengadap komp, tak tau dari mana nak mula..syndrome apa ek?

Okeylah..ibu mulakan dengan career fair kat kolej yang baru sahaja tamat Khamis lepas. Selama 2 hari berlangsung dari Rabu hingga Khamis. Sempat la sekali ibu bawak student dengar forum. Student ibu majoritinya international, so dengar2nya mereka ni tak berapa berpuashati sebab pendekatan yang dibawa adalah lebih kepada untuk local student. Hmmm..itu pentingnya belajar 'Komunikasi'. Speaker should know who are their audiences. They need to adopt 'audience centered-approach' by investigate their audience background first. Jika tidak, mesej yang disampaikan itu gagal mencapai matlamatnya. The audiences yang nak dengar tu mestilah nak dengar perkara2 yang related to them jer..If not, they will refused to listen. That's happened to my students too..after I passed up the attendance list, they dissappeared!

Semasa berlangsungnya carrer fair ni jugak, ada beberapa booth yang dibuka, antaranya kaunter SSH,KPJ. Melihat kepada service yang dioffered, ibu tertarik dengan pakej pemeriksaan kesihatan (BMI, blood pressure, blood glukose and blood cholesterol). Pemeriksaan mengambil masa hanya beberapa minit sahaja dan bayaran adalah RM10 (kalau kat KKM, bayar RM1 ajer..huhu). Mulanya agak cuak gak lepas amik reading weight...walaupun bacaannya still normal, tapi lebih ideal kalau dapat kurangkan 4kg! Wah! Tersentap gak rasa..huhu..lepas ni kena kurangkan makan nasi dan mee. Mana taknya, ibu selalu kantoi dengan nasi lemak makcik kat Pinggiran Bayu tu. Kalau beli nasik lemak, mesti tambah lauk rendang kerang dengan sambal sotong. Lepas ni kena pejam mata je la lalu depan gerai dia.

Bacaan untuk blood pressure pun ok (110/64mmHg), blood glukose (6.0mmol/L, masa ni blom breakfast) agak dekat dengan border line (<6.5),>

1 comment:

wanhairi said...

anda di tag~ sila ke belog saya