Saturday, March 03, 2012

Ayam Masak Kicap

Dalam banyak2 masakan, ibu paling tak pandai nak masak ayam masak kicap. Oleh kerana dah ketandusan idea nak masak apa hari ini, maka termasak lah jugak ayam masak kicap. Nasib baik anak2 dan hubby pun suka.

BAHAN-BAHAN:

10 ketul ayam
1 labu bawang merah besar dipotong dadu
2 ulas bawang putih dititik
1 inci halia dimayang
1 batang kulit kayu manis
1 batang lobak merah
1 biji tomato (saiz besar)
1 tangkai cili merah
1 tangkai daun sup
3 sudu sos tiram
5 sudu kicap manis (cap kipas udang)
Garam secukup rasa

CARA BUAT:
Tumis bawang merah, bawang putih, kulit kayu manis dan halia sehingga naik bau.
Masukkan sos tiram, kicap dan garam
Masukkan sedikit air supaya berkuah.
Masukkan ayam, kacau dan biarkan sehingga ayam masak
Masukkan lobak, tomato dan daun sup
Biarkan seketika sehingga lobak merah empuk, then angkat

Sangat mudah bukan??

Selamat mencuba!

Campak semua bahan dalam kuali

Done!

No comments: