Ayam kukus (perap dengan halia, bawang putih, daun sup dan sedikit garam) |
RESEPI NASI AYAM
(thanks to Siti yang sudi berkongsi resei nasi ayam ini)
Nasi:
3 cup beras basmathi
Air rebusan ayam (ayam direbus dengan halia muda dan kiub ayam)
2 helai daun pandan
secubit garam
Sup:
Air rebus ayam (boleh juga masukkan kaki ayam, leher dan sayap)
halia
bunga cengkih, kulit kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga - tumis
bawang putih yang digoreng garing
daun sup dan daun bawang
garam dan serbuk perasa
Ayam:
Seekor ayam dibelah 2. Ayam perlu direbus terlebih dahulu bersama halia dan kiub ayam (pastikan air mencukupi untuk masak nasi dan sup)
Jangan rebus terlalu lama. Angkat dan toskan.
Perap dengan : 10 ulas bawang putih, halia bersaiz ibu jari, kicap masin, kicap manis, kicap cair, sos tiram, sedikit garam dan serbuk perasa (jika suka)
Perap lebih kurang 30 minit atau lebih sebelum digoreng.
Sos cili:
3 biji bawang putih
1 labu kecil bawang besar
3 biji cili merah
5 biji cili burung
seinci halia
2 biji tomato yang dibuang biji
Jus limau nipis atau cuka makan
garam dan gula secukup rasa
Sos kicap:
Ibu hanya guna lebihan kicap perapan ayam dan hanya tambah sedikit kicap masin.
Sayuran:
Salad, timun dan tomato
Petangnya pula, ibu dibantu oleh Abang long membuat muffin gula perang. Sepatutnya resepi muffin ni perlu dikukus tapi rupanya kurang cantik dan tak berapa naik. Rasa dah okey, gebu dan lembut. So, ibu try bakar pulak. Rasanya lebih ringan dan garing..lebih sedap. Adunan ni Abang Long yang handle sepenuhnya. Agaknya lama sangat dia putar.
Muffin gula perang |
No comments:
Post a Comment