Malam tadi kami berkesempatan menikmati juadah istimewa kami iaitu ibu rebus yang dicicah dengan kelapa parut. Sungguh penuh penghayatan kami berdua makan. Teringat nostalgia masa zaman kanak-kanak especially waktu musim tengkujuh apabila sarapan pagi kami banyak disuakan dengan ubi..tak kira lah ubi kayu ke, ubi keledek ke, ubi itik ke atau ubi badak.
Luqman dan Luthfil hanya memandang je tengok kami makan berselera..bila di offer semua tak mau..rugi2..:)
Pokok ubi ini adalah hasil tuaian di belakang rumah. Semasa balik bercuti tahun lepas, ibu bawak benih dari kampung sebab tujuannya nak makan pucuknyer ajer. Tapi tak sangka cepat betul dia membiak sampaikan melepasti pagar. Sempat jugak lah 4-5 kali merasa pucuknya. Tapi ibu rimas dengan serangga putih yang banyak dibawah daun2 ubi tu. so, ibu mintak hubby cabut pokoknya kot2 ada isi yang boleh dimakan. Alhamdulillah, dapat gak 7-8 ketul sebesar lengan Wafa.
Ini lah hasilnya dan menjadi santapan makan malam kami..
Ubi kayu rebus dicicah dengan kelapa muda |
Sedap dimakan ketika masih panas |
Mee goreng special |
RESEPI MEE GORENG MAMAK:
(Untuk 5 orang makan)
5 keping mee segera (beli yang plain tanpa perencah) - rendam dalam air panas dan toskan.
1 keping daging cincang
3 ulas bawang putih - ditumbuk
1 inci hali - ditumbuk
1 labu bawang besar - dipotong dadu kecil
1 sudu besar serbuk kari daging
1 sudu cili boh (tak letak pun takpe)
1 ketul tauhu - goreng dan potong dadu
Timun dan lobak merah - disagat
Sedikit taugeh
Kicap cair dan garam secukup rasa
CARA2:
1. Tumis bawang putih dan halia, setelah naik bau masukkan bawang besar yang dipotong dadu.
2. Masukkan serbuk kari, kacau sehingga naik bau, guna api perlahan untuk elak dari hangit.
3. Masukkan daging cincang, biarkan seketika sehingga daging empuk. (boleh masukkan sedikit air jika nampak kering), kemudian masukkan tauhu yang telah dipotong dadu.
4. Masukkan kicap cair dan garam.
5. Masukkan mee, kacau, dan kemudian masukkan sayuran. kacau mee sehingga sekata.
6. Tutup api dan sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment