Monday, March 05, 2012

Recycle Day~

Project recycle day keluarga adalah hasil idea hubby dan sudah lama dipraktikkan kepada anak-anak untuk mendidik mereka tentang cintai alam sekitar serta belajar untuk menabung. Almaklumlah, ayahnya orang alam sekitar.

Budak yang paling teruja dengan project ni tentulah Abang Long. Dia lah yang rajin mengumpul botol2 plastik especially bekas susu, bekas sabun ibu dan juga menyusun surat khabar lama. Pantang dengar ada lori apek lalu untuk beli surat khabar lama atau barang2 lama, dia pun mulalah sibuk nak menjual, walhal barang yang dikumpul tak seberapa. Hubby jugak tolong diorang untuk kumpul dan satukan di dalam plastik beg.

So, semalam kebetulan ada lori apek lalu semasa ibu kat luar rumah tengah sidai baju. Barang2 yang terkumpul pun dah agak banyak kat belakang rumah, mata pun dah menyemak tengok longgokan barang2 tu. So, budak2 bertiga tu pun bekerjasama lah mengangkut ke depan untuk menjualnya. Si Wafa tukang sibuk je ke hulu ke hilir mengekor abang2nya mengangkat surat kharar dan botol2 plastik.

Tokey surat khabar tengah menimbang botol. Tak sempat nak snap gambar surat khabar, dah kena angkut dengan pembantunya.

Hoyyeeehhh...saat yang ditunggu. Mari kita lihat berapa yang dapat.

"Ini je tokey yang saya dapat? Banyak botol dan surat khabar yang saya jual tadi.."
"Ayyyaa adik, lu jual surat khabar lama, botol plastik ajaaa...kumpul manyak2 lagi ya, nanti jual kat uncle lagi!"

(Huhuhu..dialog rekaan ibu sahaja. Dapat la RM2.10. Hubby suruh bahagi 3 untuk masuk dalam tabung, so dapat lah Abang Long singgit, abang ngah singgit dan adik 10 sen sebab dia menyibuk ajer..hehehehe)


No comments: