Monday, September 06, 2010

Siakap 3 rasa & keli bakar...

Wah!...happening betul bukak puasa kat rumah kakak Sabtu tu. Yang paling bestnya bila ibu dapat makan kerabu sarang dan juga tepung pelita yang abang ipar beli kat Shah Alam. Mavelous!

Tapi agak frust bila adik ibu tak sampai2 sebab keretanya buat hal pulak. Sampai dekat pukul 11 malam kami tunggu dia. Sampai la kami berangkat balik diaorang masih tak muncul2.

Bila dah berkumpul ramai2 faham2 sahajalah..makan pun tak hingat kan. Berselera sungguh kami menjamu selera hari tu.

Yang paling seronoknya tengok Abang Long makan. Dia tersangat2 suka kuah kari tu..tapi dagingnya dia tak makan. Dia jugak suka ikan keli bakar. Budak tu simple jer kalau makan.

So, semalam dia request nak makan keli bakar lagi...Hmmm..layan jer lah. Bukan susah pun nak buatnya.

Siakap 3 rasa (macam tengah mandi sauna kann...hehehe)

Cara membuatnya:

2 labu bawang besar merah
4 ulas bawang putih
Seinci halia
Cili kering 20 tangkai
(semua bahan ni diblend halus)

Ikan siakap seekor
Tepung jagung (kalau takde pun okey jer)
Air asam jawa (1/2 cawan)
Sos cili (3-4 sudu besar)
Sos tomato (3-4 sudu besar)
Nenas yang dipotong kiub (nak guna yg dlm tin pun boleh)
Mix vege or kalau rajin letak carrot yang dipotong dadu
Garam
Minyak

Cara masak:
1. Panaskan minyak, tumis bahan blend.
2. Bila cili dan bawang dah garing, masukkan sedikit 1 sudu gula untuk warna yang menarik (suka hati kalau tak mo letak pun...tapinya dah nama masam manis, memang kena letak gula la kannn...)
3. Masukkan air asam jawa, kacau.
4. Masukkan sos cili, sos tomato, tomato fresh yang dibelah 4, bawang kuning potong bulat, carrot dan juga nenas kiub.
5. Masukkan garam.
6. Last sekali masukkan ikan yang dah digoreng dengan tepung jagung tadi. Tadaaaa...dah siap.


Keli bakar pujaan Abang Long

Untuk buat ikan keli bakar ni sempoi ja...kalau datang angin rajin dan ada masa, ibu suka tumbuk kunyit hidup, campur halia sket dan garam untuk perap ikan nih. Kalau tak dan...main taram kunyit serbuk dan garam halus ja...lepas tu membakor ler....kalau lapik ngan daun pisang lagi masyuk..wangi...dan juga dapat elakkan dari badan ikan tu dibakar direct. Time nak makan, jangan lak makan yang dah rentung hangus tu. Tak elok untuk kesihatan...hehehe


No comments: