Wednesday, July 28, 2010

Ya Al-Lughatul Arabiahhh...

Mencabar sungguh menjadi ibu bapa kepada kanak2 zaman nih. Dulu2 ibu cuma berjumpa dengan bahasa Arab ketika Tingkatan 1. Itupun kat SMTM, Besut tu baru sahaja diadakan pengambilan pertama. Kiranya ibu ni product sulung la..hehehe. Kalau ada masalah, tatau nak tanya saper. Tapi masa tu ibu ada inspirasi untuk belajar bahasa Arab..konon2nya lah kan. Masa form 3 lak, ibu masuk tuisyen you. Dapat gred apa? Lupa laahh...

2 malam lepas, ibu menemankan si Luqman membuat kerja rumah. Al-Lughatul Arabiah laa..apa lagi. Jika sebelum2 ni pun, bab bahasa arab nih, hubby akan surrender bagi kat ibu setel jer. Cewah..poyo..macam la ibu terror sangat..*sigh*

Selama nih dok main teka dan teka je jawapan. Kiranya tunjuk jawapan terus kat Luqman, nak explain panjang lebor pun bukannnya den reti! So, tiba part yg buat ibu termenung. Luqman dah dok tanya ibu camner nak buat. Ibu dah hilang akal camner nak buat nih. Kalau tak tau makna, bukannya semborono boleh main letak jer jawapan. Karang tak pasal2 ibu bagi ajaran sesat kat budak lurus tuh.

So, ibu amik hp. Cuma recall dalam kepala saper la member2 ibu yang jadi cikgu bahasa Arab nih. Ibu teringat kat sorang ustaz nih. Ibu tak kenal pun, kenal melalui maya jer. Huhuhu..ibu sms dia tanya apa beza 'zhalika' ngan 'tilka'. Ishh...lambat lak reply..bz kot. (Tapi at last dia reply gak! Thanks to Ustaz Muzaha). Then, ibu try call ex ustaz kat opis ibu nih..voicemail lak. Tukar no tepon kot. Then, call kawan lama kat Langkawi, tak berangkat pulak.

Ish..Luqman dah sibuk dok tanya ibu call saper. Tak lama kemudian, ustazah tu sms ibu. Rupanya dia tak angkat sebab dia kat masjid. Dan2 jer ibu call. Then ibu cerita hajat ibu. Punya lah dia ketawa berdekah2 sebab macam tak caya jer yang ibu nih dok tengah mengajar anak buat homework bahasa arab. Kurang asam..huhuhu..pulak tuh dia cam tak caya jer si Luqman dah masuk darjah 1. Ye lah, dah dia resign dari LEG pun dah baper tahun. Takkan budak tu tak membesar. Of course la kannn...

Then, dia explain laa...'zhalika' tu untuk lelaki, 'tilka' untuk perempuan @ di sana/di sini. Eh, eh..btol ke tidak ek. huhu..belasah jer laa.

Ni baru darjah 1, nanti kalau masuk darjah 2 lagi susah woooo...mana nak carik ustaz/ustazah nak bagi tusyen bahasa arab kat Luqman. Or kalau ada buku2 atau tips yang dapat membantu ibu dalam memahami bahasa arab mudah dengan lebih baik lagi. Actually, ada jer kenalan yang fasih berbahasa arab, dan mmg bidang tu..tapi nampak gayanya macam 'susah jer' nak berkawan sekarang. Nape ek ada gak manusia macam tuh??

4 comments:

wanhairi said...

harus la beli kamus bhasa arab - melayu... ada je maksud.. huhu

muzaha said...

salam,
yg ustazah bagi tu lebih tepat drp saya bagi. maaflah lambat reply. anak meragam sbb demam. so bapak jd haru biru!

WanShila said...

ustaz, it's ok...sy lak rs guilty menyusahkan ustaz yg tengah haru biru..sorry bebanyak ek.

wanhairi said...

ana pun paham gak sket2 bhs arab...