Monday, August 23, 2010

Beli baby..


Chicken pox (CP) Luthfil Hadi masih lagi belum baik. Ada yang sudah kering, ada yang masih basah berisi air dan ada yang baru nak tumbuh. Minggu ni dah masuk minggu yang kedua dia mengalami CP. Sesekali dia mengadu kepada ibu, lalat gigit leher dia, lalat gigit telinga dia, lalat gigit kepala dia. Itu menandakan dia gatal. Ibu selalu ingatkan dia jangan garu kuat2 takut berdarah, tapi kadang2 dia terlupa, sedar2 dah terkopek kupingnya, ada jugak yang berdarah.

Risau jugak ibu kalau2 berjangkit pulak pada si kecik Wafa. Kadang ibu pesan jugak agar dia jangan selalu dekat ngan adik dia. Tapi kesian pulak sebab dia suka main dengan Wafa, pandai melayan Wafa. Kalau tidur tu nak berhimpit je ngan adik dia..suka peluk2 adik dia.

Malam tadi dalam sejarah, Wafa menangis sakan lepas kena gigit ngan Luthfil. Wafa takkan nangis kalau sakit sikit2...itu tandanya memang dia sakit sangat la tu. Bila ibu tanya Luthfil, nape gigit adik, dia lak yang menangis macam sedih.

Then, masa ibu tengah lipat kain...Luthfil berkata sesuatu yang membuatkan ibu terkedu..

Luthfil: Ibu, ibu beli lah baby lain kat saya, Abang Long jer main ngan Wafa .."

Ibu: Ha? Beli apa? (rasa macam dah clear, tapi ibu terkejut bila dia cakap macam tu..)

Luthfil: Beli baby lah kat saya...

Ibu: Mana ada orang jual baby kat kedai...

Luthfil: Dah tu saya tak boleh main ngan Wafa, saya nak main ngan Wafa.

Ibu: Abis tu tadi nape gigit adik? (selama ni dia tak pernah buat adik dia macam tu)

Luthfil: Saya geram kat Wafa, Wafa comel.

Ibu: Ada pulak macam tu...lain kali jangan buat macam tu tau. Kesian adik, sakit. Sayang adik tak?

Luthfil: Sayang....


2 comments:

wanhairi said...

Wat2 xpaham lak... dia nak adik baru la tu..

WanShila said...

hahahaha...poyor!

den baru jer 4bulan lepas kena belah perut...adoiiii..