Semalam kami dinner lamb chop. Yaaa...western gitew~Actually lamb chop nih ibu dah terperap dalam peti sejak 3,4 hari lepas. Biasanya sekali buat tu untuk 2,3 kali makan. Bukannya makan sekali hadap semua, sekeping sorang pun dah full. Lamb chop ni kalau makin lama diperap, rasanya semakin maveles beb!
Berikut ialah resepi lamb chop untuk dikongsi bersama. Terlebih dahulu ibu ucapkan selamat mencuba resepi ala2 koboi ni..
Bahan2nya adalah:
1. Of course lamb shoulder (1 kg) yang dah siap dislice cam kat bawah ni (boleh dipotong 2 atau lebih ikut suka hati si pembuatnya la..kalau agak2 ramai takut tak naik rumah dan tuan rumah kedekut, potong la 18!)
2. Bahan2 untuk dibancuh: (#semua sos anggaran 3/4 cawan)
- sos cili (life)
- sos tomato
- sos tiram
-sos bbq knorr (traditional/pedas)
-gula (2 sudu)
-perencah hilal (kalau takde ganti ngan secubit garam, kalau tak boh pun takpe sbb sos tiram dah masin)
- lada hitam yang dikisar (1/2 sudu besar, nak pedas letak lebih)
Then, bancuh bahan2 ats ni, kemudian perap kan daging tadi (jgn luper basuh daging tu dulu cik kak yer- toskan airnya)
3. Guna kuali leper yang non stick @ lebih baik lagi kalau cik kak ada special pan for steak (yg tapak bergeluk2 tuuu...mahal wuiii). Letak sedikit butter sebagai permulaan. Guna api perlahan dan selalu balikkan daging tu supaya ianya tidak hangiittttt...bila hampir masak, letak lebihan sos yang mana sos ini diguna sebagai pencicah masa nak makan nanti. (erkkk..paham dok nih?)
Layan jer lah gambar kat bawah...
Lamb shoulder yang dah diperap dengan sos
Masak menggunakan api perlahan supaya tak hangit
Sedap dimakan bersama lettucehead, tomato strawberry and cucumber Jepun
Sedap dimakan time panas-panas
Lagi best kalau pekena ngan spagethi sebagai pelengkap hidangan
SELAMAT MENCUBA!
1 comment:
aduhhh.. aduhhh.. menyelerakan sungguh nie.. cuma nyer Along kena imaginekan chicken chop lerrr haha.. sbb nyer tak berape nak makan lamb nie.. boleh angin satu badan hehe..
Apa2 pun.. Salam Ramadhan untuk Wan sekeluarga dari Sarawak :)
Post a Comment